lørdag den 7. juli 2012

Dag 7 - KOREAREJSER Sommertur 2012

Kære Alle,

Vi startede en travl dag med at besøge Bulguksa templet, hvor vi som sædvanligt skulle igennem de forskellige porte - den første Iljumun og Sachonwang.

Her er 2 af de fire himmelske vogtere - der er 4 vogtere en for Nord, Syd, Øst og Vest. På billedet ses Kwangmok Chonwang (vest), som via sine musikinstrumenter styrer vejret og Chiguk Chonwant (øst), som med sit sværd er den mest frygtsomme med sine meget udstående øjne udgyder frygt og styrke. De er lidt over 4 meter høje og er med til at beskytte det buddhistiske tempelområde, som vi nu træder ind i - Bulguksa.
  
Her står vi foran Bulguksa templet, Bul=Buddha, guk=land og sa=tempel. Her er det historien om tilblivelsen af pagoderne Dabotap og Seogkatab (tap=pagode), der bliver fortalt, hvor Asa-Nyo's kone begår selvmord, da hun ikke kan se skyggen af den sidste pagode, som ellers skulle spejle sig i en dam, for at vise, at Asa-Nyo var færdig med pagoden. Dammen lå for over 1200 år siden foran Bulguksa templet - lige der hvor vi står.
Her står vi foran det historiske tempel, som blev tegnet af Kim Tae Song, som blev reinkarneret i premierminister Kim Nun-Yangs familie - han blev født med et guldtegn i sin hånd, hvor der stod Tae Song, som betyder stor mur. Kim Tae Song tegnede som berømt arkitekt både Sokkuram templet, hvor Sokkuram buddhaen står på toppen af Tohamsan (san=bjerg) og Bulguksa templet.
  
Her er Sakyamuni Yeoraesangjuseolbeop Tap eller også mere populært Seokgatap eller også pagoden uden skygge i følge legenden.
  

Her er det Dabotap, som blev bygget på samme tid med Seokgatap i år 751 under Kong Gyeondeok i Shilla dynastiet - pagoden med skygge.

Dabotap er på den koreanske 10 won. Den blev uddelt som souvenir.

Så blev vi beæret med et kort besøg, hvor en munk gerne ville fotograferes med os.


I hovedtemplet så vi den historiske buddha.


Her bliver der fortalt om Swastika, som stammer fra sanskrit Svastika, su=god, asti=at være og ka er et suffix, så Swastika betyder at have det godt. Dette tegn er over 6000 år gammelt og blevet brugt verden over på templer i den buddhistiske verden, på etiketter på Carlsberg øl, på norske svær fra jernalderen og ikke mindst som hagekorset. Hagekorset er dog´drejet 45 grader og vender omvendt i forhold til Swastika. Det andet tegn med de 3 prikker i en cirkel er symbolet for Buddha, Buddha præst og det buddhistiske skrifter. Dette tegn og Swastika er almindelige på stort set alle buddhistiske templer.

 Et fantastisk tempel.


Så gik turen til Tohamsan oppe i ca. 750 meters højde - der oppe skjuler sig måske den flotteste og mest unikke Buddha i verden udskåret i en stor sten og  er 4 meter høj. Det mystiske ved denne buddhafigur er, at den stenart, som der udhugget i slet ikke findes i dette område, så hvordan man har fået den tonstunge sten op i 750 meters højde for over 1250 år siden er fortsat en gåde.


En absolut fantastisk oplevelse. Grotten hvor Sokkuram buddhaen er blev fundet af en postmand i 1907, da han søgte ly af et uvejr - ædelstenen, som buddhaen oprindelig havde i sin pande er blevet stjålet under japanernes belejring af Korea, den kunne med en stråle fra solen lyse på to bodhisattvaer, som står øverst oppe på hver sin side inde i kammeret, hvor buddhaen er. Stenen er i mellemtiden udskiftet dog uden den samme effekt.

De unge foran Sokkuram grotten


Her er vi så allesammen!


På vejen ud gik vi under et fantastisk tag af farverige lotuslamper, hvor der var sedler med personer, som der ønskede hinanden et langt liv.

Så blev det tid til frokost, hvor vi fik en kongelig menu, som på datidens Shillatid var forbeholdt den royale familie - med hele 16 retter var der flere der ikke kom igennem det hele, men bestemt en kongelig oplevelse.

Det er ikke lige det vi får der hjemme, hva' Ebbe?

Så gik turen til Tumuli Park, som med sine 20 store og små grave er kongegrav parken, i hele området er der dog sammenlagt lidt over 200 grave - det er kun en brøkdel, af dem, der er udgravede i respekt for gravfreden. Her står vi foran kong Michus "bambus" grav, som er koreanernes Holger Danske, da han fra sin grav hjalp kong Yu-rye med at holde stand ved et angreb fra Paekche.

Cheomseongdae - det ældste observatorium i østen bygget under dronning Sondo i det i det 7 århundrede, med nøjagtige 365 sten og 12 rækker fra basis til åbningen og 4 sider som topsten - kan det være tilfældigheder med disse symbolske tal?


Dette mindesmærke er fra dengang kong Talhae fandt et guldskrin i Kyerim skoven og fandt en lille dreng der i, som han tog til sig, som Kim Al-chi (Al-chi= lille søn og Kim = Kum, det kinesiske tegn for guld). Her står der 3 Kim'er, som er i direkte linje med Kim Al-chi.

På vejen tilbage gik vi igennem denne fantastiske græskar tunnel.

Vi gik også lige forbi en fantastisk lotusmark - lotusen bruges ofte i den buddhistiske verden på grund af dens evige renhed, trods det, at den skyder oppe fra en mudret dam.

Her bliver der fortalt om Emile klokke, hvor legenden fortæller om en lille pige, der bliver ofret ind i klokkens omsmeltning. Klokkens klang lyder som om den siger "emileeee" - Emile betød mor dengang. Den er een af 3 fantastiske klokker i Korea. Man mener, at japanernen har stjålet 5-6 stykker, som står rundt forskellige steder i japanske templer. Den koreanske klokke er verdenskendt for dens kvalitet og lyd og kan i stille vejr høres mange kilometre væk. Emile klokken burde bestemt have et museum for sig selv - en fantastisk historie - et fantastisk værk og en fantastisk lyd.


Her er så kronen på værket fra Nationalmuseet - Shillakongekronen med hjortetakker i hver sin side, som symbol på lyset og de tre træer i midten symboliserere himlen - jorden og underverden.

Mange Koreahilsner

KOREAREJSER

Ingen kommentarer:

Send en kommentar