søndag den 8. juli 2012

Dag 8 - KOREAREJSER Sommertur 2012

Kære Alle,

Sidste dag i Gyeongju inden vi skal til Busan - vi besøger denne fantastiske og historiske landsby eller "folk village" Yangdong.

Yangdong har eksisteret som et bosted siden det 4. århundrede f.kr. - men fik først navn og landsbystatus i 1454, da Son So grundlagde byen. De to dominerende familier, som var grundlæggerne er Son - Wolseeong og Lee Yeogang familie linierne. Flere af husene er fra Chosun dynastiet og er over 500 år gamle. Området dækker 5,6 hektar og fik først status som en "folk village" i 1980.

Den første bygning vi besøgte var Mucheomdang, som beyder "at leve uden skyld fra sine forfædre". Bygningen blev opført i ca. 1460 af Lee Beon - et typisk adeligt hjem (Yangban). Dem der bor i landsbyen bor under særlige vilkår imod, at de altid er klar til lade turister se på deres hjem som museumsbygninger. De har dog nogle private gemakker, som normalt er udelukket for turisterne.

Her står vi ved bygningen Seobaekdang, som betyder, at skrive et kinesisk tegn 100 gange, som skal tolkes som om, at man er meget tålmodig. Træet i baggrunden er ligeså gammel som selve bygningen, som er 574 år.

I Seobaekdang har Sørens far Kjeld Hansen været gæst i henved 26 år, der er kun en anden gæst, der har haft den ære at besøge disse private gemakker, det var da stedet blev UNESCO bevaret og kvinden som hedder Lee til efternavn fik besøg af Prins Charles. Vi fik heldigvis også lov til at besøge hendes hjem denne gang og stille hende spørgsmål om hende selv og hendes hjem. Hun fortæller, at hun er mellem 70 og 80 år med et stort grin. Hun fortæller, at bygningen er 574 år gammel, og at det er hende, der holder bygningen - hendes yngste søn er hjemme for at gøre et professorat færdigt - hendes øvrige 5 børn har alle jobs i henholdsvis i Daegu og i Seoul.

Hun spørger meget til Kjeld Hansen, som hun husker meget godt - som hun siger, så ved han mere om Korea end langt de fleste koreanere. Vi skulle hilse mange gange fra den rare dame, som lader os besøge hende i sit flotte hjem. Så her kære far, er der en lille hilsen fra Mrs. Lee og Søren - glad for at du har kridtet banen op for os, så vi kan besøge et historisk Yangban hjem.

Her er det tid til at sige farvel og takke for et spændende besøg.

Her har vi hjemmets kimchi krukker - et meget historisk, smukt og velholdt hjem.

Her mødte vi lokale børn, som var på besøg lige som os - de syntes det var rigtig spændende at møde os.

Yangdong - et fantastisk sted - som at træde ind i en tidsmaskine og komme tilbage i Chosun dynastiets atmosfære.

Vi skulle lige have frokost inden vi kørte til Pusan (P og B forveksles i det koreanske fonetiske alfabet - det er ikke ualmindeligt, at man ser Busan/Pusan stavet med P eller B) - her er det familien Larsen, som er med på turen for 2. gang - mon det er den gode koreanske mad der har lokket? Her får vi Bulgoki i en suppeform.

Efter frokost får vi en ufrivllig pause på en tankstation - de er lidt mere avancerede end vores danske rastepladser på tankstationerne - vores bus fik en defekt i air-condition anlægget, og da vi endelig fik de over 30 grader i dag måtte vi lige vente på at få udbedret fejlen for så at kunne køre videre til Busan.

Så blev det fiskemarkedet i Pusan, hvor vi stødte på fisk og havdyr i utrolige mængder og slags.

Her er det blæksprutter.

Store muslinger


Tørfisk i lange baner

Krabber i soya og chilli.

Noget af det fik vi prøvet om aftenen, da vi ankom til Hotel Novotel i Haeundae - der blev spist sushi i lange baner.

Et kæmpe udvalg af forskellige retter, man blev helt mæt af bare at se på alle valgmulighederne.

Vi nåede Hotel Novotel i dagslys - det bliver fabelagtigt i morgen, når vi har en fridag - der er nok mange, der skal ud at bade.

Her er udsigten fra hotelværelset her til aften på bysiden.

Mange Koreahilsner

KOREAREJSER

Ingen kommentarer:

Send en kommentar